vrijdag 27 september 2013

Obidos - middeleeuws stadje


Dit stadje zou een Romeinse oorsprong hebben. Na de val van het Romeinse rijk was het nog even onder controle van de Visigoten en vanaf 700 tot 1148 onder Moors 'beheer'.
de hoofdingang
Het was de eerste koning van Portugal, Alfonso Henriques, die de stad van het Moorse juk bevrijdde. De eigenlijke uitbouw van de omwalling is voornamelijk gebeurd in de 14 eeuw. Het wordt de stad van de koninginnen genoemd omdat nogal wat koninginnen zich over deze stad ontfermden, meestal door voor eigen eer en glorie een massief gebouw neer te zetten. In het stadje vind je dan ook verschillende gebouwen en fonteinen genoemd naar 1 of andere koningin.
Ieder jaar in juli worden hier 2 weken lang grote middeleeuwse spelen georganiseerd met alles erop en eraan. Het zal dan wel onnoemelijk druk zijn dus geen spek voor mijn bek. Gisteren was het vrij rustig, wel wat toeristen maar je kon overal vrij rondlopen zonder in rijtjes te moeten lopen of aan te schuiven. Er was blijkbaar een bus Chinese toeristen aangevoerd maar gelukkig geen van het "meeneem-type" :-)
Ginja een kersenlikeur in chokolade bekertje
Natuurlijk moet je ook de specialiteit(en) proeven. 1 daarvan is een kersenlikeurtje 'Ginja' dat in chocoladen bekertjes geserveerd wordt. Ik ben dan wel geen zoete kauw meer maar dit ging er best in.
Het stadje zelf is nog grotendeels bewoond. Het is dan ook een raar zicht om auto's af en aan te zien rijden door een eeuwen oude poort wat bij ons een beschermd monument zou zijn. Maar dat hoort nu eenmaal bij de charme van dit middeleeuws stadje. Het zou niet direct voor mij zijn om in zo een open museum te wonen maar ja in Brugge is het niet anders waarschijnlijk.
De huizen zijn prachtig onderhouden en versierd, overal staan er verschillende planten & struiken tegen de gevels met bloemen in allerlei kleuren, patio's met druivenranken, olijfbomen .... Ook zie je tuintjes waar nog groeten en fruit in geteeld wordt. Nogal wat kerken staan in het center van het stadje, de koninginnen weet je wel. 1 daarvan hebben ze omgebouwd tot boekenhandel, het is eens iets anders om de 'Duivelsverzen' van Rushdie op een ex-altaar te zien :-)
Je kan dit niet beschrijven en ook niet weergeven met foto's, je moet hier een tijdje ronddolen om de pracht van dit stadje te zien - horen - ruiken - proeven.




zoals gewoonlijk maak ik mezelf heel klein :-)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten