dinsdag 17 september 2013

Viana Do Castelo, Portugal

Na die paar mooie dagen op de Cies eilanden was het weer tijd om wat verder te trekken. Na een uurtje of 3 zeilen mochten we het Spaanse gastenvlaggetje door het Portugese vervangen,
dat we in Frankrijk gekocht hadden. Allebei waren we benieuwd of er een merkelijk verschil zou zijn met de Spaanse noordkust? Nochtans hebben we heel erg genoten van de mooie Spaanse Ria's (neen dat zijn geen vrouwen), met heel joviale mensen die altijd klaar stonden om te helpen, heel lekker eten, een zalig klimaat (niet te heet) en een prachtige natuur die de laatste week nogal regelmatig in brand stond. Ik had tot hiertoe een verkeerd beeld van Spanje dat ik alleen kende van de Costa's.
kappeltje met Portugese azulejo's
Maar het Spanje waar we nu meer dan een maand verbleven was een gans ander Spanje, veel minder toeristisch natuurlijk en veel minder bebouwd, met veel natuur.
Viana Do Castelo, marktplein
Op naar nieuwe dingen dus en we waren nog niet goed vertrokken of we kregen al een speels kwartiertje met een grote groep dolfijnen. Eerst zagen we terug een bende vogels wat er op duidt dat er jagende dolfijnen onder zitten, en al snel zagen we een aantal vinnen die snel in onze richting door de golven kliefden. Ze komen echt graag spelen hier rond de romp van een zeilboot onder zeil. Heel vermakelijk, met 2 – 3 sprongen ze bijna synchroon uit het water, duiken onder de boot door en surfen voor de boeg. Dit verveeld echt niet, enkel de taal ontbreekt ze of misschien ons.
dorpsstraatje in Viana Do Castelo
Na een uurtje of 6 goed door gezeild te hebben wakkerde de wind net voor de haven Viana Do Castelo  tot boven de 30kn aan (7bf). We zeilden op dat moment al alleen op een gereefde genua, pffff dat ging heel snel. Voor de havendam starten we de motor om de rivier op te varen richting marina, de dinghy die op de achtersteven vastgebonden lag werd even een vlieger, zo goed zat die niet vast blijkbaar :-) Michéle heeft even de vlieger onder controle gehouden tot ik de genua volledig opgerold had. We voeren de rivier op en daar waren er 10 tallen windsurfers, kit'ers kris kras de rivier aan het overvliegen, goed uitkijken dus. Op de steiger stond er een stoere Noor klaar om onze lijntjes aan te nemen.
We waren aangenaam verrast door deze mooie stad, en ja er is een groot verschil met Spanje. Huizen zijn anders, de taal is totaal anders, het eten is anders - wel dezelfde ingrediënten maar anders klaargemaakt …. plezant om terug de spijskaarten nader te onderzoeken en te proberen gissen wat er op staat. Viana is heel mooi en heeft een mooi oud centrum, blijkbaar opgebouwd in de XV eeuw door handel in vis en verkoop van Portugese zoete wijnen aan de Engelsen. Hier is dan de naam Port wine uit voortgekomen.

En de spijskaart is al voor een deel ontcijferd, we namen 1 gegrilde Sardines + 1 gegrilde lula (inktvis) met sla, aardappeltjes en rijst + 6 glazen witte wijn en betaalden daarvoor 18€. Tja hiervoor kun je zelf bijna niet koken aan boord.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten