woensdag 11 september 2013

Baiona, Ria De Vigo

Baiona, in dit kasteel zit nu een exclusief parador
We konden zeilen vanaf onze ligplaats in Ria De Aldan tot aan het havenhoofd van Baiona. We zeilden heel dicht langs de Islas Cies waar we morgen naar toe gaan, we krijgen onze vergunning morgen. Hopelijk blijft het weer een beetje rustig en warm zoals het vandaag was.
Ook als er geen wind is heb je altijd wat deining die van de Oceaan komt, maar daar zijn we ondertussen al aan gewent. We hebben vertrouwen in ons lady haar anker die heeft al een paar keer moeten bewijzen dat ze niet gaat lopen voor wat kloeke windstoten.
Deze namiddag kregen we een show op de eerste rij, vroeg in de namiddag zagen we rook opstijgen in de heuvels voor ons. Kort nadien zagen we een vliegtuig poolshoogte nemen boven de vermoedelijke vuurhaard.
replica van Colombus Pinta
Het bleek een blusvliegtuig te zijn en dat kwam wat water scheppen net achter onze haven, en net achter een paar geankerd boten. Fenomenaal om doe mensen bezig te zien, na een vlucht of 20 bleek de rook verdwenen en daarmee waarschijnlijk ook de brand.
Er ligt hier een replica van de Pinta, 1 van Colombus schepen waarmee hij in 1492 naar Amerika voer. Blijkbaar is de Pinta hier in 1493 in Baiona aangekomen als eerste om het heugelijk nieuws dat "Amerika" te verspreiden. Columbus is met het ander schip wat later in Lissabon aangekomen. De kapitein van de Pinta, Pinzon waar Colombus hemel en aarde aan beloofd had indien hij meeging, had wel een speciale primeur. Hij was de eerste Europeaan die bezweken is aan syfilis, Pinzon had nog andere ontdekkingen gedaan ook blijkbaar :-) Z hebben niet alleen mais en tabak meegebracht blijkbaar.
Baiona is de zoveelste mooie oude stad die we bezochten.
brandje blussen met veel kunst maar vooral vliegwerk
De oude binnenstad leeft volop en de kleine straatjes en steegjes die gevuld zijn met terrasjes van restaurants &  bars zitten vol. De mensen hier beginnen, naar ons normen, laat te eten. 21u en daarvoor is er niet veel te beleven in de restaurants. Wij zijn deze avond nog eens zambarinas (kleine Sint Jacobsschelpjes) en navagas (messenheften, welke schelpen je bij ons op het strand veelvuldig vind) gaan eten, in Portugal zijn deze lekkernijen waarschijnlijk niet te vinden. De Ria's zitten vol met allerlei lekkere vis en schelpdieren wij hebben ze graagte gedegusteerd. Onlangs kochten we een mooie rogvleugel voldoende voor 2 personen en dat koste ons 2,68€ en die was levend vers.
voor Baiona liggen de Islas Cies, die zijn voor morgen
Deze namiddag hebben we de lady proper gemaakt door het zoute buiswater af te spuiten en de watertanks terug volledig te vullen zodat we een aantal dagen naar de eilanden kunnen, de wind zal bepalen hoelang we mogen blijven :-)
Vigo gaan we niet bezoeken, het is een grote moderne stad maar dat trekt ons niet zo en we hebben niet direct nood aan speciale aankopen die je in de kleine dorpen niet vind.
Morgen gaan we op zoek naar de rust van kleine eilanden maar met een prachtige natuur en dito strand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten