donderdag 19 september 2013

Porto, Douro Marina

azulejo's in het station
Toen we voor de rivier, de Douro, aankwamen stak de wind terug net op naar 25 tot 30kn wind. Iedere dag nemen wij datzelfde fenomeen waar. We liggen nu 4 dagen hier en ook vandaag staat er een fikse wind. Die Portugese noorderwind is zeker geen luierik :-)
Op advies van de havenmeester van Viana kozen we voor de nieuwe marina op de Douro, de rivier die door Porto loopt. We liggen op een 3 km van het center van Porto, gemakkelijk voor uitstapjes. Ook leuk is het kleine vissersdorp hier aan de marina waar een heel goed restaurant te vinden is. Bij 'Don Pedro' kan je voornamelijk voor goede visgerechten
de bbq van Don Pedro, plaats zat
terecht, gebakken op een grote bbq die gewoon op straat staat. 1 liter witte wijn koste ons daar 5€ en voor 25€ hadden we met 2 een volledige maaltijd.
Gisteren brachten we dan een leuk bezoekje aan het oude center van Porto met zijn prachtige oude gebouwen waar er een paar juweeltjes tussen zitten. De crisis echter is duidelijk merkbaar, veel mooie oude huizen met prachtige azulejo's staan in verval. Hopelijk hervat de economie snel genoeg om dit alles te redden voor het nageslacht. Veel jong afgestudeerden moeten naar andere landen uitwijken om werk te vinden. Zo komen er lassers naar Antwerpen en Rotterdam en gaan veel jongeren werk zoeken in hun voormalige kolonies zoals Mozambique. Hoe de wereld veranderen kan !!!
Nog iets leuks waar we tegen op liepen is een openbare wasplaats waar door de lokale bevolking gretig gebruik van gemaakt wordt.
openbare wasplaats
We zagen zulke openbare wasplaatsen wel meer ook in Spanje zie je ze regelmatig, daar echter waren ze niet allemaal meer in gebruik.
Eerst zagen we de 'automatische drooginstallatie' waarvan we dachten dat het een kunstwerk werk was van 1 of andere visionair kunstenaar :-)
Een verzameling gekleurde droogstokken aan een geknoopt met allerlei soorten touwtjes, prachtig gewoon.

automatische energie zuinige drooginstallatie
Deze morgen heeft Michèle gebruik gemaakt van de heer O'Leary's luchtlijnen om terug te keren naar België. Dus deze jongen gaat vanaf nu terug solo. Ik deed al een stuk solo van La Rochelle tot La Coruna. Alleen zeilen is geen enkel probleem, de lady is heel goed uitgerust om op een veilige manier de boot alleen te bedienen.
Het moeilijkste is het aanleggen maar daar heb ik nu ook al wat ervaring mee, zelfs aanleggen met veel wind zoals in La Coruna. Je komt heel geregeld solozeilers tegen, een paar boxen verder ligt er een Amerikaan met een mooie gezegende leeftijd, zoals ik, hij heeft onze wereldbol al grotendeels solo rondgevaren. Had net nog een leuke babbel met die man. Mocht je niets meer horen op deze blog tja dan is er toch iets fout gelopen :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten