zaterdag 7 september 2013

De horréos van Combarro, Ria Pontevedra

Horréos, oude graanopslagplaats
In de Trotter stond Combarro niet direct als een bezienswaardigheid omschreven. Maar via andere kanalen hadden we gezien dat dit klein vissersdorp in de Ria Pontevedra zeker de moeite was. Je ziet men moet altijd opletten om op basis een 1 boek conclusies te trekken.
In het dorpje staan er 10 tallen van deze horréos verspreid en goed onderhouden. Het eigenaardige is dat er verschillende op gesteld staan aan de rand van het dorp tegen de zeewering aan?? Het is wel erg toeristisch maar het is meer dan een bezoek waard. Er staat een kerkje gebouwd uit de 8ste eeuw, geeft te denken hoe oud deze vestigingsplaats is. Morgen blijven we ook nog een dagje hier om nog wat verder te verkennen. Ook omdat de wind te strak is om de eilanden te kunnen bezoeken.
leuk dorpspleintje
Het zal nog een paar dagen duren eer de wind terug wat gaat liggen zodat we rustig plaatsje kunnen opzoeken.
Overal waar we komen staan er vissers op de kades en golfbrekers, van 's morgens vroeg zelfs tot in de nacht (heb geen zin om te controleren hoelang juist). Maar het merkwaardige is dat er hier in Spanje ook veel vrouwen zijn die de vissersroede met heel veel kunde en finesse hanteren ??? dit geeft te denken :-)
In het dorpje zijn er ook tal van kleine plaatsjes waar kruisbeelden opgesteld staan. Als het de Heer is dan kijkt het beeld landinwaarts, Maria dan weer kijkt uit over de zee???
Prachtig ook zijn de mooie tuintjes waar tomaten, druiven, appelsienen en citroenen weelderig groeien. De ommuurde tuintjes liggen net achter het dorp en er lopen kris kras kleine wegeltjes door. In Corme zagen we dat deze tuintjes verwaarloosd waren en onbewerkt, hier echter zijn ze volop in gebruik. Het klimaat is ook net iets beter dan aan de noordkust van Spanje waar de killige noorderwind steeds het land geselt. We hadden gelezen in een gids, dat eens je voorbij Cabo Finesterre bent de mais vervangen wordt door wijnranken. Hmmm mijn keuze zou rap gemaakt zijn, heb er wel niet opgelet hoede vrouwen daar de vissersroede hanteren??? Tja dat zal voor een volgend bezoek zijn maar voorlopig blijft de boeg zuidwaarts wijzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten