zondag 2 november 2014

De ronde van El hierro

Aangezien ik iemand een weekje op bezoek had hebben we een auto gehuurd voor een weekje. Het openbaar vervoer is voldoende uitgebouwd maar dan geraak je niet bij sommige interessante plaatsen of gebouwen. Een week duurt het niet om dit piep kleine eiland te verkennen tot bijna in alle uithoeken. Echter zijn er nogal wat pistes die eerder voor 4x4 wagens zijn dus is het soms zoeken naar alternatieve routes. Het eiland is zeer steil en ruw. Toen we de NW tip ronden hebben we toch enige malen geslikt. Hier liggen uitgestrekte goed bewaarde lavavelden die een indruk geven hoe het eiland er na de zijn explosieve ontstaan moet uitgezien hebben. Een wirwar van grote blokken met een ongelofelijk palet in kleur waartussen zich een smal weggetje je naar de top brengt. Gelukkig kom je hier heel zelden een tegenligger tegen, gelukkig. Een definitie voor een file hier is 3 wagens na mekaar :-). Sinds Madeira heb ik toch wel wat vulkanische eilanden doorkruist maar dit was toch wel het meest adembenemend stuk.
oud op hout :-)
Hier ook vind je de ongelofelijk contrasten in klimaat op zulk minuscuul eilandje. La Restinga, op de zuidelijkste punt van Europa, koestert zich in een blakende zon aan de voet van de bergen, 10 km verder is de kans groot dat je al in de wolken zit met 15°c verschil. Dat zie je dan ook aan de vegetatie, deze verschillen geven je de indruk dat je op 3 verschillende eilanden zit.
Duidelijk is wel dat dit nooit een eilandje gaat worden voor het massatoerisme. De transferts naar hier zijn duur en soms ingewikkeld. En ook deze vulkanische klomp beschikt bijna over geen stranden. Maar hier en daar zijn kleine mooie strandjes aangelegd om heerlijk te zonnen en tussen lavablokken te snorkelen. Dit is een eiland bij uitstek om te wandelen te duiken of je even uit de doldraaiende wereld terug te trekken met je voeten in een bruisende oceaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten