zaterdag 15 november 2014

Sal - hoe verder weg hoe beter je hoort

CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ

In 2007 was ik al volop bezig met mijn voorbereiding om zo wat met een bootje rond te gaan zwerven. Dan lees je verschillende site's van allerlei slag en interesses en dan komt 'communicatie' veelvuldig naar voor. In onze moderne tijden met smartphones, satelliettelefoons, VHF, GMDDS, AIS en diens meer, keuze's genoeg !?of toch niet. Toch zie je veel zeilers teruggrijpen naar oudere technieken. Oudere technieken die nog altijd prima functioneren, zendverbindingen. Men valt ook in onze moderne digitale wereld in geval van nood regelmatig terug op deze zendverbindingen. Voor ramp- en conflictgebieden wordt regelmatig beroep gedaan op zendamateurs om noodverbindingen te leggen. Het is wel een beetje een complexe techniek die niet op iedere tijdstip van de dag evengoed bruikbaar is, het code woord hiervoor = propagatie. Propagatie is kort omschreven: ideale atmosferische condities die de radiogolven de curve van de wereldbol laten volgen zonder externe storingen allerlei. Dit maakt dat radioamateurs elkaar over soms enorme afstand kunnen contacteren met een minimum aan zendvermogen. De fijnafstelling van deze installatie is enorm belangrijk en kan enkel geleerd worden door jaren lange ervaring. Deze ervaringen worden door deze amateurs/specialisten met heel veel geduld aan 'jonge' zendamateurs bijgebracht, theoretisch maar nog meer met praktische oefeningen. Al doende zend men.

2007 cursus SNW St Niklaas  

Dus in 2007 schreef ik mij met een collega zeiler, die mij met zijn boot kort op de hielen zit, in voor een cursus zendamateur bij de club SNW St Niklaas. Wij legden enkel dankzij het engelengeduld van de lesgevers met vrucht onze examens af bij het BIPT te Brussel.
Leuk is dan dat je met deze mensen contact kan maken, of proberen maken,  van op verschillende locaties. Vandaag had ik mooie 'QSO's' of contacten over de kortegolfband met mensen in Vlaanderen. Altijd leuk om eens terug een Vlaamse stem te horen, mooi meegenomen is dat ik ondertussen mijn zendinstallatie beter kan afstemmen. In geval van nood kan dit een prima verbinding met de wal zijn als alle andere digitale verbindingen het zouden laten afweten. Waar ik de kortegolfontvanger ook voor gebruik en heel belangrijk voor is !!!  is voor de ontvangst van weerfaxen tijdens de vaart. Gratis meteo aan boord 24u op 24 u wereldwijd.

Vandaag mooie QSO' gehad met ON7KO,  ON8DC in BelgiĆ« en ON3RJN-MM (op de Canarische Eilanden). Bedankt SNW St Niklaas en tot een volgende QSO.


CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ - CQ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten