dinsdag 30 juli 2013

La Rochelle

Deze nautische poort heeft wel een betekenis voor zeilers zo ook voor ons. De rit van Les Sables D'Olonne was een speciale met een heel moeilijk vaargebied (door ondiepe zandplaten) en een rist onweder die gelukkig net voor - en achter ons doorschoven. We konden de regen met bakken zien vallen boven Ile De Ré terwijl wij er met redelijk hoge snelheid vandoor stoven. Maar naarmate we dichter bij de brug van Ile De Ré kwamen werd het alsmaar ondieper, dus zeilen reven om de snelheid te beperken. Je wil namelijk niet met hoge snelheid op een zandplaat knallen, is niet goed voor de kielconstructie ook niet voor de mentale rust van de bemanning. Het diepte alarm ging 1uur lang tekeer wat duidt op een diepte van minder dan 4m, en de lady haar tenen zitten 2m15 diep, dus er moet niet veel misgaan. We zijn echter goed voorzien van kaarten en GPS systemen die ons deze fratsen wel toelaten. Onder de brug van Ile De Ré doorvaren is wel een leuke belevenis, ook voor Michéle die hier tal van mooie kampeervakanties doorbracht met haar gezin. We reden er indertijd over met de wagen en nu er onder door met de boot, dat weekt wel wat emoties los en daar houden we van.
Ik bezocht een aantal jaar geleden al deze mooie historische stad met mijn VW campertje en dan wist ik al dat ik hier ooit met de lady zou passeren, en voila het is gelukt. Weer een déjà vu die waarheid geworden is. De laatste 2 dagen echter is net als in vele plaatsen in Europa de streek hier geteisterd door memorabele onweders. Overdag gaat het, mooi lekker warm weer maar in de late namiddag trek de boel samen en komt er van alles uit de lucht met redelijk veel wind. In 1 van die onweders verloor de bekende zeiler Jean Heylbroeck, die de wereld rond zeilde met zijn Chartrist Lady, zijn mast voor Cherbourg. Die man schreef Vlaamse zeilgeschiedenis door met beperkte middelen in de 70'tig de wereld rond te zeilen, hopelijk raakt de  Chartrist Lady terug opgetuigd want dat verdiend de oude Lady na zulk een exploot.
Michéle gaat even naar huis om daar in Gent alles te checken en wat administratie in orde te maken, wat leven wij in een complexe wereld toch. Maar de TGV bracht haar op 7uur naar Gent dat is dan weer de goede kant van onze complexe wereld :-)
Ik en de Lady maken ons klaar om Biskaye over te steken naar Spanje, en hopelijk vind ik daar de bekende gekleurde appeltjes ???? Zou dat weer een droom zijn die werkelijkheid wordt ???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten