zondag 19 augustus 2012

To the Continet !! been there seen it


Het weer in Old Engeland blijft kwakkelen en daarom besloten bij nacht en ontij om over te steken naar the Continent zoals de Engelsen het mooi omschrijven.
Gemiddeld zijn de temperaturen in Cherbourg toch 2 a 3 gr hoger met Bretagne zelf 5gr. 
We hadden Old Engeland met zijn porridge, zompig brood, schuimloos bier , fish en chips met zijn Tesco's en Asda warenhuizen waar geen vers stukje vis in te vinden is wel gezien.
Dus rond de 11.00 als de tij begon te lopen gingen we richting Cherbourg. We wisten op voorhand dat het nachtwerk ging worden, maar 's nacht zijn er om de een of andere reden minder boten op het water, dus veiliger voor ons of voor de anderen het is maar hoe je het bekijkt.
Afstand 70 mijl zowat 130km, en het was bezeild (tot halfweg). De weerberichten hadden aangegeven dat de wind zou vallen naarmate we dichter bij Cherboug zouden komen.
En dat deed de wind ook, houdt zich toch wel aan zijn afspraken, maar wat de weerberichten niet voorspelt hadden is : mist. 
Net voor het vallen van de duisternis alles potdicht en we moesten nog de traffic zone over, de zeeautostrade. 2 rijen bijna ononderbroken schepen of in de richting van de Oceaan of richting Rotterdam - Antwerpen - Hamburg ....
Op de foto hieronder zie je de groene driehoekjes, wat vrachtschepen zijn, de onderste rij richting Rotterdam - Antwerpen ... de bovenste rij die richting Oceaan. Het rode bootje zijn wij (omdat wij belangrijk zijn natuurlijk) en die 2 rijen vrachtschepen met snelheden van 25 tot 40km/u kruis je in het donker en pot dichte mist, bwah eigelijk is het net een computerspelleke maar door nacht en mist speel je minstens 2 levels hoger.
Maar met de radar aan en de kaartplotter waarop je via AIS de schepen echt ziet varen, wel dat is dat een fluitje van een cent (waar dan ook weleens een valse noot uitkomt).
Deze morgen rond 02u30 aan de steiger in Cherbourg, ook leuk tussen de havenmuren navigeren met de zichtbaarheid van 1 wijnglas. Michéle (die gans de mistrit buiten wacht hield) vond het spannend en interressant zo had ik het zelfs nog niet bekeken, weer iets bij geleerd.
Zal morgen in het water moeten want er zit iets in het schroef, laatste half uur voelde ik trillingen. Allons enfant de la pat .....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten