zaterdag 12 oktober 2013

Lissabon

Toeganspoort naar Baixa wijk
Als je aan de monding van de Taag ligt kun je niet voorbij een bezoek aan Lissabon natuurlijk. Terug neem ik de trein naar Lissabon, welke zijn spoor netjes langs de Taag loopt, en een mooi beeld geeft van de bewoning langs de rivier. Het eindstation met de verbinding naar Cascais ligt in het hart van de hoofdstad, ver hoef je niet te stappen. Je komt bijna onmiddellijk terecht in de Baixa wijk welke zijn enorme toegangspoort je naar binnen lokt en opslokt in een bruisende stad. Deze meest bekende en bezochte wijk is echter de minst Portugese aangezien deze een vrij recente geschiedenis kent. Lissabon werd door een 3 ledige ramp getroffen in 1755.
Lift ontworpen door een leerling van Eifel
Eerst een aardbeving gevolgd door een vloedgolf en nadien wat er nog recht stond ging in vlammen op in een verwoestende brand. Onder de leiding van markies van Pombal werd het huidige strakke rechthoekig stadsgedeelte herbouwd. De architectuur staat in schril contrast met de wijken Rossio (nog een gedeelte oud stadscenter) en Alfama, de volkswijk waar de wieg stond van de fado. Het is er wel leuk kuieren tussen de mooie huizen, terrasjes overal en zijn bekende lift en kabelspoor, die een verbinding zijn naar hoger gelegen stadsgedeelten. Het ontwerp van de lift wordt in foldertjes toegeschreven aan mijnheer Eifel (niet deze van het gebergte maar van de Parijse toren :-) ) maar het is een werk van een leerling van Eifel, maar ja het verkoopt natuurlijk beter als je de naam van de meester opplakt natuurlijk.
'electrico'lijn 28 naar Alfama
Alfama kan mij veel meer bekoren, ook omdat het hoger gelegen gedeelte van de wijk een prachtig uitzicht beidt op de Taag. Hier vind je terug de smalle kronkelstraatjes met nog alledaags leven, dat wel wat gekleurd wordt door hordes toeristen natuurlijk.
Wat momenteel opgang maakt zijn de uitstappen met de segways (elektrische trottinettes), je ziet die spullen dan ook vrijwel overal tussen de menigte door slalommen. Als het verkoopt waarom niet hé, je moet ergens je kost mee verdienen. In 2005 bracht ik al eens een bezoek aan Lissabon via een citytrip en vond het toen een heel opmerkelijk stad, Portugal op zijn best. Maar nu ik al verschillende andere dorpen en steden bezocht krijg je hier een andere kijk op. Ik prefereer dan ook meer om Belém te bezoeken en is Porto meer authentiek, maar dat is een persoonlijk iets natuurlijk dat voor iedereen verschillend is, gelukkig zou ik zeggen. Brussel, Brugge, Gent …... zijn ook prachtig om te bezoeken maar hier ook zijn er grotere stadsdelen die je beter niet kan bezoeken.

Maar het blijft een zeer mooie stad meer dan een bezoek waard. En mocht ik terug in de buurt komen zal ik een bezoek zeker niet overslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten