maandag 11 mei 2015

St Martin / St Maarten

Marigot baai   
Grappig eiland eigenlijk. Een minuscuul eilandje van 93km² wordt gedeeld door 2 naties, Frankrijk en Nederland. De grens is ergens een virtuele lijn over het eiland getekend. Er is echter geen deling, nergens controleposten of wachthuisjes. Er zijn wel duidelijk verschillen. De nummerplaten aan Franse kant zijn echt Franse nummerplaten, aan de Nederlandse kant zijn ze anders maar zien er niet Nederlands of Europees uit. Het eiland is echter op allerlei vlakken een smeltkroes. Aan de Franse kant betaal je met € aan de Nederlandse kant is er een soort Gulden maar daar wordt voornamelijk met dollars betaald. Ook de voertalen verschillen maar blijkbaar neemt Engels meer en meer de overhand. Spaans wordt er ook veel gesproken dat meegebracht is door immigranten uit Haïti en de Dominicaanse Republiek. Een echte smeltkroes van rassen, talen, betaalsystemen, wetgeving en zo meer.
Ik ben naar de Franse kant van het eiland gevaren en lig geankerd in de Marigot baai. De Franse kant is over het algemeen wat rustiger, hier leggen dan ook geen cruiseschepen aan. Ook de internationale luchthaven ligt op het Nederlandse deel waarrond heel veel hotels neergepoot zijn. Het grote succes van dit eiland ivg met andere Caraïbische eilanden is het feit dat het over veel mooie gouden zandstranden beschikt, geen zwarte vulkaanstranden. Ook de mega grote hotels die overal rond de stranden aangebouwd zijn trekken toeristen aan van over gans de wereld.
Philipsburg, glitterwinkels voor de cruiseschepen
Het eiland is ook taksvrij en in Philipsburg waar de cruiseschepen aanmeren zijn de lange winkelstraten gevuld met juweliers- en elektronicawinkels. Etenswaren echter zijn niet goedkoop, alleen wijnen en sterke dranken maken hier een uitzondering op. Ik keek verrast op om te zien dat een hier gekweekte kip 15€ kost. Een grote kippenbil 7€ ... en kijk je in de diepvriesafdeling vind je terug Amerikaanse diepvrieskip voor 5€?? Heel raar. Groenten en fruit zijn Europese prijzen. Restaurantjes hier aan de Franse kant zijn eerder goedkoop te noemen, voor 9€ voor een dagschotel 15€ voor verse visschotels.
Hier kan je heel gemakkelijk gebruik maken van de 'busjes' die je voor 2 dollar naar de andere kant van het eiland brengen. Een auto huren is echt niet nodig, lang hoef je om opgepikt te worden niet wachten. Er zijn geen officiële stopplaatsen. Je roept maar 'stop please' en gans het busje komt in beweging om je er uit te laten, altijd een leuke bedoening.
Ik lig hier nu al meer dan een week, in Marigot baai. Het water is prachtig helder, 5m diep onder de boot. Als de wind niet te strak is wat snorkelen rond de boot. Je ziet altijd wel een rare bewoner. Er is een nog meer beschermde lagune in het eiland, gedeeld Nederlands & Frans. Daar is het nog rustiger ankeren maar het water is niet zo helder en ze liggen daar soms heel dicht op mekaar. Nee geef mij maar de mooie open baai, de dinghy brengt mij snel genoeg naar de verse croissants en chocolade broodjes.
tussen Philipsburg en Koolbaai
Een wat ongezonde traktatie die ik mezelf in de Franse gebieden toch wel gun. Zou het hier nog wel een tijdje kunnen uithouden maar Ana, de eerste tropische storm, heeft Florida een bezoek gebracht en een gratis verfrissing aangeboden. Het wordt tijd om een paar graadjes te zakken naar een wat orkaan veiligere regio. De gribfiles laten mij wel weten wanneer het tijd is om te gaan. Eerst toch nog even een paar verse croissants.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten