vrijdag 14 augustus 2015

Colombia - in & uitklaren

Het in en uitklaren in Colombia staat nergens goed beschreven en zaait nogal wat verwarring bij zeilers naar hier onderweg. Ook zou de de administratie moeilijk zijn en hard optreden bij eventuele fouten. Aan een aantal bemanningen, die nog op de ABC eilanden met vakantie zijn :-), had ik beloofd mijn administratieve boeteweg op te schrijven.
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zeker als je zoals ik eerst Santa Marta aandoet. De marina van Santa Marta heeft zijn eigen agent die alle administratie op zich neemt. Ze kopiĆ«ren de scheepspapieren en je levert je paspoort in. 2 dagen nadien is je paspoort afgestempeld voor een verblijf in Colombia en betaal je 70€ voor een Cruisepermit die 1 jaar geldig is. De agent zelf moet niet betaald worden. Op vraag van de marina komt een man van de douane langs die wat papieren invult, er werden geen controles uitgevoerd aan boord.Inklaren is afgehandeld!
Een dag of 2 voor je vertrekt neem je contact met de agent en die maakt een Zarpe klaar naargelang je bestemming. Ik wou een Zarpe voor Carthagena en hiermee kan je ook de eilanden rond Carthagena bezoeken. Je krijgt een naam van een agent mee, David, waar Marina Santa Marta mee samenwerkt. Bij aankomst in Carthagena tref je de agent via Club Nautico en lever je de Zarpe in en worden de bootpapieren terug gekopieerd. Voila alles is klaar en 2 dagen voor vertrek neem je contact met David of een andere agent indien gewenst en die laat het paspoort afstempelen, maakt een nieuwe Zarpe - met verschillende stops - en je betaald 50€ voor de Zarpe + administratie. En dan kan je vertrekken richting Panama en mag je meerdere weken desnoods de eilandjes voor de Colombiaanse kust bezoeken. Ook in Panama maken ze geen probleem dat de exitdatum meerdere weken oud is. Je kan rustig de Cuna Yala eilanden verkennen en inklaren in Porvenir, Portobello of Colon maakt niet uit. Dus eigenlijk is het simpel en doet de administratie helemaal niet moeilijk, voorlopig toch nog niet :-)

1 opmerking:

  1. Top Marc! Dit is echt goed om te weten. De vakantiegangers van de Puff kijken er naar uit om je weer te zien ergens in het Westen. We volgen je blog nauwgezet. Blijf genieten en tot??? Groetjes Leon en Frieda

    BeantwoordenVerwijderen