zaterdag 2 augustus 2014

La Gomera, klein is soms groots

stuw die de vruchtbare vallei van Vallehermoso voedt
Wij hebben nog een 3 andere stevige wandelingen op dit prachtig eiland gemaakt. Iedere wandeling bracht ons door een volledig nieuw decor, iedere streek heeft zijn eigen begroeing. Soms hoge laurierbossen dan weer redelijk lage begroeiing met een weelde aan bloemen en vetplanten dan weer groene vruchtbare valleien waar bananen, papaja's, advocado's maar ook aardappelen en andere groenten rijkelijk geoogst worden dan weer hellingen met dennen begroeid. Heel gevarieerd dus. Een ideaal eiland voor wandelaars of zij die van de rust houden.
De hoofdstad San Sebastian is ook heel apart en de oudste gebouwen dateren van 1492. Ja juist mijnheer Columbus had hier blijkbaar ook een optrekje. Een ander stulpje van hem had ik al bezocht in Porto Santo. Tja zo ontstaan er van die mythes dat kapiteins of zeelui in het algemeen in iedere haven een vrouw hadden, pfffff waar halen ze het uit!? Het eiland was al bevolkt door een soort indianen, heel grote mooi mensen, die op gekende vakkundige Spaanse wijze 'gedelete' werden, met list en bedrog. Maar op dat gebied is er ook in onze tijd nog altijd niet veel veranderd. Nu ook worden nog onschuldige burgers geslachtofferd op het altaar van macht en geld.
oud fort San Sebastian
In het park van San Sebastian staat nog een oude toren die de bevolking moest beschermen tegen invallen van allerlei dieven en piraten, tja in die tijd kwamen er ook al Engelsen op bezoek :-)
Blijkbaar konden ze zich goed verdedigen want het is nooit echt geplunderd of veroverd geweest door piraten.
toverachtig laurierbos
De wandelpaden zijn heel goed aangelegd en onderhouden en zeer goed bewegwijzerd. En het openbaar vervoer is heel goed afgestemd op mogelijke vertrek- en aankomstpunten. Een buschauffeur stopte zelfs tussen 2 haltes in om ons exact aan het begin van een wandelroute af te zetten. Echter niet alle buschauffeurs zijn altijd even vriendelijk of behulpzaam, hier komt ook wel het maandagmorgensyndroom voor zelfs op andere dagen van de week. Het is een verrassende vaststelling dat er heel weinig andere talen gesproken worden op de ganse eilandengroep. Zij voelen geen enkele nood om zelfs maar te proberen om een andere taal te spreken nochtans is het toerisme voor deze eilanden de belangrijkste inkomstenbron??? Gelukkig met een beetje goede wil, zeker voor wie wat Frans kent, is Spaans redelijk goed verstaanbaar en met nog wat meer goede wil kan je al snel met een handvol woorden je verstaanbaar maken, de elektronische betaalkaart doet de rest.
35% van het eiland, het eigenlijke groene hart, is beschermd natuurgebied. Heel leuk is het om te proberen vogels te herkennen. Dit is niet altijd gemakkelijk omdat bv. de roep van de vink hier totaal verschilt dan van deze bij ons. De blauwe vink is ook natuurlijk een endemische soort die alleen op deze eilanden voorkomt met nog een kleine variant op Madeira.
op weg naar San Sebastian
Waar we niet echt in slaagden was het verkennen van een gekko, gekhé. De gekko staat symbool zowel voor La Palma als voor La Gomera maar is bijna niet te zien. De enigste keer dat we er eentje te zien kregen, dan nog maar een halve, was op een terrasje bijkomend van een vermoeiende wandeling met een gin-tonic , een mens moet soms heel erg ver gaan om zijn natuurdoelstellingen te halen.
Op de terugtocht naar La Palma wilden we nog een speciale rotspartij bezoeken die alleen via de zee te bereiken valt. Met toeristenbootjes wordt deze plaats regelmatig bezocht en wordt op infofolders als adembenemend beschreven. Wij hadden er een paar extra mijl voor over om ook 'Los Organos' te aanschouwen. Geen van beiden echter kwam in ademnood bij het zien van Los Organos, onze fysiek was natuurlijk aangescherpt door de vele wandeltochten - kan zijn. Het was mooi en speciaal maar zeker niet adembenemend, maar ja die bootjes moeten ook hun kost verdienen toch. Toch is dit voor mij het mooiste eiland dat ik tot hiertoe bezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten