zondag 30 maart 2014

Porto Santo

Porto Santo is een verzameling vulkaantoppen, ruw, grillig opgebouwd uit verschillende grond & steen soorten, tja vulkanisch dus. Aan de zuid oostkant heeft het een lang gerekt strand van ongeveer 7 km waar in het weekend nogal 'Madeirianen' met de ferry naar toe komen.

 Madeira heeft namelijk niet zo een mooi zandstrand. 1 maal daags gaat de ferry over en weer. Momenteel is het nog rustig het zonnekloppers seizoen is duidelijk nog niet aangebroken. Het eiland ligt er verzorgt bij, met goed onderhouden huizen en een prima infrastructuur.
spitse top = Pico do Castello 460m
Het eiland heeft ongeveer 5000 eigen inwoners, tijdens het seizoen komen er naar verluid evenveel bij. Het weekend brengt extra ladingen toeristen vanuit Madeira. Goedkoop zijn de huizen allerminst, ik zie prijzen die bij ons niet zouden misstaan.
Op het eiland ligt er een enorm vliegveld! De eerste vakantievluchten voor Madeira landen op Porto Santo en dan werden de toeristen met ferry's naar Madeira vervoerd. Pas laat toen de toeristenstroom echt op gang kwam heeft men een landingsbaan annex vliegveld op Madeira aangelegd, deels op een betonconstructie over het water. Op zulke eilanden speelt het reliëf niet in het voordeel, Madeira's top is nog veel hoger dan hier. Het vliegveld ligt er bijna werkeloos bij maar dagelijks zijn er nog een paar vluchten, zij het met kleine vliegtuigjes naar het zonnige buureiland.
Ook hier, zoals in veel zuiderse landen, heeft de Europese Gemeenschap nogal wat projecten gefinancierd.
speciale mimosa soort
En ook hier zijn niet alle projecten tot een goed einde gebracht. Zo heeft Europa een volledige herbebossing van het eiland betaald maar er ontbreken duidelijk nogal wat bomen? Of is het eiland gegroeid ondertussen ?? Misschien toch ook een nadeel van de Euro, dat kleeft nogal blijkbaar. Maar toen ik gisteren een wandeling deed naar 1 van de vulkaantoppen, Pico do Costello, zag ik toch heel veel mooi bos. Blijkbaar zijn ze er in geslaagd om een endemische soort spar waarmee het eiland grotendeels bedekt was terug te introduceren hier op de flanken. Het was/is geen sinecure blijkbaar want de kleine plantjes moeten in labo omstandigheden gekweekt worden. Maar het resultaat is fraai met een mengeling van deze sparren, een speciale mimosa soort die in bloei staat nu, eucalyptus …. en tal van soorten struiken en zoutminnende vegetatie.
bij deze jongen mocht ik dichtbij komen, of is het een meisje ??
Het zal nog jaren duren voor het eiland terug beplant is maar er wordt nog aan gewerkt.
In de Marina, die privé eigendom is, liggen momenteel maar een 5 tal zeilers. Mijn dichtste buur is een Brusselaar die alle vele jaren rondhopt over de oceanen. Hij is ook heel erg begaan met de natuur. Altijd leuk om horen dat dit toch leeft, hij heeft ooit in Madagaskar op vrijwillige basis duizend bomen gekweekt en geplant. Hier heeft hij al een aantal mensen leren compost maken, ja subsidies verwennen soms en dan vergeet je simpele technieken uit het verleden.

Verder ligt hier ook een 74 jarige Engelsman die zijn boot aan het herstellen is na plat te zijn geslagen in de januari storm tussen Terceira en Madeira. Zijn 2 masten stonden er nog op, zeilen en nogal wat tuigage zijn in de zee verdwenen. Geen zorgen echter hij heeft hier 2 zeilen op de kop weten tikken en dat moet voldoende zijn om hem naar de Canarische Eilanden te brengen.
Van zulke mensen kan je pas echt iets leren over relatieveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten