zaterdag 8 februari 2014

Yin & Yang

***** kattenhotel met zicht op Oceaan
Ik had het al eerder opgemerkt dat Portugal heel diervriendelijk is en goed zorg draagt voor de natuur. Een mooi bewijs vind je hier aan de ingang van het havenkanaal, een op en top ***** kattenhotel. Onder het hotel staan bakjes gevuld met eten en vers drinkwater. Er ligt een borstel en flessen met proper drinkwater, ha ja de beestjes mogen niets tekort komen he. Het hotel wordt beheerd door een dierenasiel waar je contact mee kan opnemen mocht je een poes willen adopteren.
Iedere keer ik van een verkwikkende strandwandeling, langs de oneindige oceaan, terugkom passeer ik langs onze 4 potige
de katten genieten ook van binnenlopende zeilers :-)
vrienden. Hoeveel katten er hier juist rondlopen is niet te schatten maar je ziet er altijd maar een paar. Ze hebben hier dan ook een prachtig leefterritorium, in het hotel zie je er slecht enkele. De meeste liggen te zonnen op de massieve stenen van het talud langs het aanloopkanaal. En als er onraad zou zijn kunnen ze zo verdwijnen tussen de stenen. Interesse om geaaid te worden is er niet echt. Hier zie je hoe eigenwijs katten wel zijn, eens hun buik gevuld is hebben ze alleen nog de zon nodig blijkbaar. Je kan zo van hun snuit aflezen, blijf van mijn lijf en ga uit mijn zon :-) Een enkele komt om eens geaaid te worden, maar liefst niet te lang. Goed om zien dat in dit economisch zwaar getroffen land nog geld is om hun dieren goed te verzorgen, ook deze die door hun baasje gedumpt werden.
de Oceaan braakt ons afval uit
Maar ondanks hun goede zorgen zijn er hier ook nog tal van milieu problemen aan te pakken. Niet lang geleden braken er enorme golven op het strand waar de surfers gretig gebruik van maakten. De dag nadien echter was de vloedlijn veranderd in een plastiek- en afvallijn. Voor zover je kon kijken was het strand vervuild met plastiek allerhande, en spijtig genoeg waren er al veel kleine verbrokkelde stukjes bij. De machtige golven braakten als het ware de massieve vervuiling uit en wierpen het daar vanwaar het gekomen was. De dag nadien werd het strand volop geruimd maar dat is niet de manier om deze vervuiling aan te pakken,pleister op een houten been. Er moet voorkomen worden dat het afval in onze zeeën en
het lijkt afgezaagd maar onze zeeën worden ziek
oceanen komt. Hier wordt nog kwistig omgesprongen met het gratis voorzien van plastiekzakjes in de warenhuizen. Gelukkig is de Europese Unie bezig met het aanpakken van dit probleem, maar ook wij mensen dragen hier een verpletterende verantwoordelijkheid in. En als iedereen voor zijn eigen deurtje veegt is het overal proper, ik gebruik al jaren een boodschappentas en vermijdt afval waar het kan. Hier is nog heel veel werk voor de boeg voor de industrie maar ook sensibilisering van de mensen. En ja de afvalmaffia die alles scrupuleus in zee sodemietert dat is nog een ander hoofdstuk, maar misschien komt er een tijd om ook deze jongens aan te pakken.

1 opmerking: