dinsdag 15 april 2014

Madeira tussen bloemen en bananen

Ik had de voorbije week terug bezoek en dan is het leuk een wagen te huren om wat meer van dit mooie eiland te gaan verkennen. Het eiland is zowat 60 x 25km met een oppervlakte rond 800km².
waterval bij Porto Moniz
260.000 vaste inwoners bevolken het eiland, jaarlijks komen hier vele duizenden toeristen bij, net zoals wij dus. Van massatoerisme is echter geen sprake. Madeira ontbeerd de mooie zandstranden die bv. voor gezinnen zo aantrekkelijk zijn. Het is vooral de zuidkust die dichtbevolkt is, de noordzijde is ruwer, natter maar daar zijn juist de mooiste landschappen te vinden. Ook wordt de zuidkust van wat meer zon voorzien, de hoge toppen van de vulkaan verschuilen zich veel in de wolken. En die wolken voorzien het eiland dan weer van de nodige regen, waar de prachtige natuur prachtig bij gedijt. Het vele hemelwater dat in de krater verzameld wordt, en door de levada's verdeelt, voedt de immer dorstige bananenteelt en het lappendeken van groentetuinen.
Porto Moniz
Een Portugees, die 40 jaar in Frankrijk werkte, vertelde ons dat hier 3 aardappelteelten per jaar mogelijk zijn. Het wordt hier nooit kouder dan 16°. De tuinen staan dan ook vol met allerlei soorten groenten van net geplant tot plukrijp.


Het is een typisch vulkaaneiland met steile kronkelende wegjes die je soms naar duizelingwekkende hoogten brengen. De laatste jaren zijn er massaal tunnels aangelegd die de vroegere te kleine wegen, voor huidig verkeer, veiliger maken. Het moet soms geen sinecure geweest zijn om de toeristencars te kruisen langs de steile kliffen. Verken je de noordzijde van het eiland dan heb je
lava, Porto Moniz
ruimte zat, daar kan je nog ongehinderd van de indrukwekkende vergezichten genieten en is er altijd plaats om de wagen te parkeren. Maar nog beter is om te voet dit mooie eiland te verkennen. Madeira staat bekent als bloemeneiland het is echter nog meer een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je hebt de wandelingen langs de levada's, 2000 km waterkanaaltjes, maar er is ook een plateau dat het bezoeken waard is en de vele wandelingen in en rond de kraters. 
Madeira vink - liet zich op minder dan 1m benaderen
Veel endemische soorten dieren en planten zijn hier overal te vinden. Laurisylva (Unesco) is een originele laurierboom waarmee het eiland vroeger grotendeels bedekt was. Zonder moeite konden we tijdens onze wandelingen ook de Trocazduif, Madeiravink en Berthelots Pieper vinden, allen soorten die hier alleen op deze Atlantische Eilanden voorkomen. Het is onbegonnen werk om de vele soorten bomen, planten & bloemen die je hier overal tegenkomt van de juiste namen te voorzien. Bijen, kan ik zeggen, zijn er ook waarvan ik er 1tje op
Berthelots Pieper - copy internet
zeer indringende wijze leerde kennen. Maar dat hoort nu eenmaal bij de natuur, en dan ben je blij dat je heel intens van deze pracht moogt en kunt genieten.
Trocazduif - copy internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten