vrijdag 25 april 2014

Funchal

mei, de bloemenmaand komt er duidelijk aan
De zon kwam er nogal straf door dus geen wandelweer, ideaal om met het openbaar vervoer naar Funchal te gaan. Funchal ligt ongeveer een 60km van Quinta Do Lorde verwijderd en voor 3.35€ brengen ze me op mijn bestemming. Als je geen express-bus neemt dan duurt de tocht wel aanmerkelijk langer maar je doorkruist de kleine dorpen die op de steile hellingen gekleefd liggen. En dan zie je dat Madeira geen arm eiland is maar dat had ik op andere manieren ook al opgemerkt. Overal zijn er werken aan de gang, dus niet alleen in Vlaanderen blijkbaar, en dat duidt toch voldoende financiĆ«le middelen. Ook wordt er veel aan rivierbeddingen gewerkt, uitdiepen, kanaliseren .... Dit zal wel een gevolg zijn van verschrikkelijke overstromingen van vorig jaar die het eiland teisterden en aan verschillende mensen het leven kostte.
achteraan de Queen Victoria van de Cunardlines
Funchal is een levendige stad, grotendeels door het toerisme natuurlijk. Er lagen 2 grote cruiseschepen in het dok afgemeerd. Pendelbusjes rijden af en aan om de cruisetoeristen niet op hun hoger te laten zitten, letterlijk en figuurlijk :-) Je hoort hier ook nogal wat Russisch of misschien zijn het Slavische talen, Polen - Tsjechen - Hongaren .... Russisch heeft bij mij een negatieve connotatie gekregen door mijn duikreisjes naar Egypte. Maar ik moet zeggen dat deze blijkbaar niet uit hetzelfde Russische hout gesneden zijn, gelukkig! Moeilijk om te beoordelen natuurlijk omdat ik hen hier niet zie aanschuiven aan de banketten waar werkelijk door hen met eten 'gesmost' (ook letterlijk en figuurlijk) wordt. Hier lopen ze alvast niet dronken al vroeg na het ontbijt. Dus geef ik hen het voordeel van de twijfel.
je vind nog rustige pleintjes
Onlangs kwamen hier in de marina een aantal Spaanse charterboten aan, bevolkt of heet dat 'gemarineerd' met Russen. En hier ook geen opmerkingen, je hebt er dan wel geen contact mee maar als er geen problemen zijn is het allang goed voor mij. Ieder volkje heeft wel zijn eigen leefwijzen die voor anderen soms wel irriterend zijn, uitzondering: de overal graag geziene Vlaming natuurlijk :-).
De prijzen liggen gemiddeld ook iets hoger dan bv. in de Algarve en Porto Santo. Maar wanneer je de kleine Portugese restaurantjes opzoekt in de smalle kronkelstraatjes van het oude Funchal dan vind je nog een maaltijd voor minder dan 10€ met een wijntje (of 2) inbegrepen. Koffie 0.5€ een biertje 1€, maar we zijn er ook in geslaagd om op een mooi panoramisch terras 3.5€ voor een biertje te betalen. Tja eerst kaart raadplegen natuurlijk he :-)
Het visaanbod is ook beperkter hier, oorzaak hiervan is de diepte van de oceaan die het eiland omringd natuurlijk. Ga 1 mijl uit de kust en de diepte loopt op naar duizenden meters, geen platvissen daar of misschien wel heel plat en zijn die nog niet gevangen. Er is voldoende vis maar beperkt in keuze, geen platvissen, geen verse kreeften, geen krabben,weinig schelpdieren zelfs redelijk weinig inktvis. Tonijn, dorades, zalm, zwaardvis en andere rovers zijn er volop aan lage prijzen, en natuurlijk de overlekkere inktzwarte Espada die op heel grote dieptes gevangen wordt.
En het Portugese visgerecht bij uitstek de bacelhau ... wel geen nood die is hier ook op elke kaart aanwezig. Een lekkere specialiteit van hier is de 'bollo de caco', dit zijn ronde platte broodjes en als voorgerechtje wordt het rijkelijk met boter besmeerd en in look/olijfolie gebakken. Tip: indien je met 2 bent neem het beiden want anders vallen de gesprekken blijkbaar stil :-) Funchal, een heel leuke toeristenstad waar je toch nog heerlijk rustig kunt rondkuieren als je de trekpleisters vermijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten