dinsdag 28 juni 2016

Azoren, Flores

  water rijk en waterrijk
Na de "verfrissende" oversteek van Bermuda is het even bekomen en wat achterstallige slaap inhalen. Tijdens de overtocht vaar je 15 breedte graden naar omhoog en bijna evenveel temperatuur graden naar beneden. Het weer bij aankomst bleef gans de week vrij slecht, veel bewolking en dito regen. Overschakelen van short en soms t-shirt naar lange broek met meestal fleeceje. Ook de watertemperatuur laat mij de zwem & duikkledij ontzouten en voorlopig wat wegbergen. 22°C inspireert mij voorlopig te matig om rond te dartelen in het water. Ik vind dat ik in de Carieb voldoende de onderwaterfauna & flora 'besnorkeld' heb :-)
Flores heeft meer dan voldoende om te bezoeken. Het valt op dat het overal proper is, geen afval langs de wegen, de gazonnetjes en tuintjes mooi onderhouden. Op het eiland leven er nog een 3600 mensen op vaste basis. Toch is er een constante leegloop van jongeren die hier geen toekomst vinden. 20% vind werk in de agrarische sector, enkele gezinnen leven van de visvangst. Het toerisme is ook eerder beperkt gezien de minder uitnodigden temperaturen buiten juli & augustus. Zware industrie is er niet buiten een kleine steengroeve en wat zuivelindustrie. Het overgrote deel van de werkende bevolking werkt dan ook in staatsverband. Maar dit genereert dan weer geen inkomsten voor het eiland en staat. Gelukkig betaal je hier Portugese prijzen in de winkels en geen Bermuda prijzen. Het doet deugd om terug een goede fles wijn te vinden aan 5€, een brood voor 1,5€. Een koffie 0.5€ uiteten kan al voor 10€ 'all in'. Biefstuk is dan weer spotgoedkoop, een entrecote van een 600gr voor 3.5€. Normaal eet ik bijna geen rood vlees meer, toch kan ik hieraan niet weerstaan.
restant van krater van uitbarsting 1957 
Met een aantal bemanningen huurden we een taxi om een dag rond te rijden. Het is niet verwonderlijk dat er veel watervallen zijn gezien het aantal regendagen. Er zijn normaal maar 3 mooi zomermaanden - juni tot augustus - en juni kan dit jaar ook doorstreept worden in de droog statistieken. Overal staan er mooie bloemen in bloei en het groen is overweldigend. Vroeger waren er tal van watermolens in dienst, nu nog slechts 1tje en dan nog enkel als toeristische attractie. Ik kan mij voorstellen dat hier heel veel elektrische energie mee kan opgewekt worden maar daar zal een Europese investering voor nodig zijn zoals op El Hierro. Vulkaaneilanden hebben altijd spectaculaire uitzichtpunten, je kan je niet voorstellen welke krachten er aan het werk waren bij de geboorte van deze eilanden groep. Gelukkig zijn deze oerkrachten weg en kunnen wij in alle rust genieten van deze natuurpracht.

natuurschoon behoeft geen krans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten