Broodbaksessie door mevr Yolande |
Ik vaar al sinds geruime tijd rond met
wat potten broodbloem en gepast materiaal om brood te bakken. Op
verschillende site lees je wel van meerdere bemanningen die zich aan
de broodbakkunst wagen maar meestal met een sober resultaat. Aan de
steiger ligt een Nederlands koppel die al een jaar of 11 onderweg
zijn met hun boot, veel ervaring dus. Mijn “honger” om brood te
leren bakken was nog altijd niet gestild, ik had wel veel beloftes
gekregen van vrouwen die me de bakkunst gingen leren maar helaas. Tot
hiertoe was er nog geen brood uit de oven gekomen, toch niet zelf gebakken. Dus ging ik maar
te rade bij Yolande van de Nederlandse buurboot, en zij had een
recept! Yolande organiseerde een broodbak doedag (workshop klinkt te
duur) waar we met een 3 tal buurboten op uitgenodigd waren. Yolande
had alles pico bello voorbereid en wij moesten aan de slag. Een
simpel recept, met enkel wat stevig roerwerk ipv kneden rijzen kneden
….. Alle ingrediĆ«nten in een pot wat lauw water erbij, stevig
roeren, in de bakvorm en 50 min laten rijzen onder een dekbed. Nadien
50 min bakken op 200°C. Zoals de Nederlanders zeggen : zo simpel als
bonjour – nee dat zal wel een Belgische uitspraak zijn. Maar na 50
min bakken kwam er een mooi en vooral lekker brood uit Yolande's
oven. We hebben dan uitgebreid het brood geproefd en doorgespoeld met
Portugese wijn. De Duitse buur had lekker gebak gemaakt als dessert
waar een lekkere Italiaanse koffie bij geserveerd werd. Kan het
Europeser?? het kon alvast niet lekkerder.
het lekkere resultaat, oefening baart brood |
Dus nu werd het tijd om het recept
zelf uit te proberen. Het ontbrekende materiaal had ik hier in
winkels na wat zoek werk gevonden. Het probleem is dat alles in het
Portugees op de verpakkingen staat, gist wordt dan 'levedura de
panadero'. Het vraagt een beetje ontcijferen maar het lukt best en
tijd heb ik genoeg.
Alles voorbereid en geroerd volgens
Yolande's recept, de oven in en kijk een mooi en vooral lekker
resultaat. Ik ben hier wel blij mee want als je onderweg bent of
langere tijd op anker ligt is goed brood vinden niet altijd
makkelijk. Ook bij langere tochten, die er hopelijk aankomen, is het
fijn om echt vers brood te hebben en niet van dat afbakspul. Ten
andere vind je hier alleen wit afbakbrood en dat vind ik helemaal
niet lekker, laat staan gezond.
Smokkelijk
BeantwoordenVerwijderen