zondag 14 september 2014

Tenerife, zeilers voor zeilers

San Andres, aangelegd strand met Saharazand
Wat verder aan de steiger ligt een Engelse zeiler die hier een jaar of 10 geleden een Canarische dame leerde kennen. Dus de grote geplande zeiltocht eindigde in een mooi liefdesverhaal op Tenerife. Belangrijker echter is, voor mij dan toch, dat hij over een jeep beschikt waarmee hij tochten maakt door het gebergte hier. Hij kent de kleine wegen op zijn duimpje, een betere gids kan je niet vinden (en goedkoper ook niet). Ik mocht hem 2 maal vergezellen voor een rondje door de prachtige natuur hier. Hij kent ondertussen ook veel over de geschiedenis van het eiland. Zijn hobby is 'geocaching', deze mensen verbergen een 'schat' die door collega geocachers moet gevonden en gelogd worden. Op het internet vind je de juiste coördinaten van deze caches verspreid over de ganse wereld.
Noordoostpunt van Tenerife
Hijzelf heeft zo een 120 caches geplaatst op Tenerife, hij kent daardoor het eiland op zijn duimpje en weet hier onnoemelijk veel over te vertellen. Zo heeft hij een cache bij de ruïnes van het huis van een plaatselijke piraat. De piraat heeft voor zijn huis een prachtige kapel gebouwd met de gestolen schatten die hij vergaarde. Na de dood van de piraat is er jaren gezocht naar een vermeende schat, ah ja een zich zelfrespecterende piraat moet toch een verborgen schat hebben. Nooit is er een schat gevonden. De piraat had net voor zijn dood gezegd: 'je kan de schat zien door mijn venster'. Alles in en rond het huis werd overhoop gehaald, niets gevonden. Men gaat ervan uit dat de piraat zijn schat de door hem gebouwde kapel is ..... Dit zijn leuke mythes.
de kapel van de piraat
Een iets minder leuk is het verhaal dat geschreven is in het Las Raices park. In dit park kwamen generaal Franco en zijn trawanten samen voor de machtsovername van Spanje. Hier werden de plannen voor de burgeroorlog gesmeed, hier werden alle papieren getekend. In het park staat nog een herdenkingszuil door Franco's aanhangers opgericht na zijn dood. Franco wordt hier zeker niet vereerd, eerder gehaat. De herdenkingszuil is met graffiti beklad, zijn naam en daden op de zuil beschreven zijn onleesbaar. De burgeroorlog koste meer dan 600.000 mensen het leven, met dank aan het Duitse Condorlegioen dat ao Guernica plat bombardeerde.
Ik had het niet verwacht maar Tenerife is een heel mooi eiland. Zeker in het noordelijk gedeelte waar de woeste bergketens een zachte toets krijgen door een weelderige begroeiing. Het meer toeristische gedeelte bevind zich in het zuiden rond de nieuwe luchthaven. De oude luchthaven net bezuiden Santa Cruz wordt steeds minder gebruikt omdat hier frequenter mist voorkomt (laag hangende wolken). Hier voltrok zich op 27 maart 1977 de grootste vliegramp aller tijden toen 2 jumbo's (1 KLM en 1 Pan Am) op mekaar invlogen. 583 mensen verloren toen het leven.

de machtige Teide, foto genomen vanop 2200m hoogte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten